Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αύγουστος, 2013

Δέκα μαθήματα που οι τέχνες διδάσκουν

1. Οι τέχνες διδάσκουν στα παιδιά να κάνουν σωστές κρίσεις σχετικά με τις ποιοτικές σχέσεις. 2. Οι τέχνες διδάσκουν στα παιδιά ότι τα προβλήματα μπορεί να έχουν περισσότερες από μία λύση. 3. Οι τέχνες εξυμνούν πολλαπλές προοπτικές.  4. Οι τέχνες διδάσκουν στα παιδιά ότι σε σύνθετες μορφές επίλυσης προβλημάτων οι σκοποί σπάνια είναι σταθεροί, αλλά αλλάζουν με την περίσταση και την ευκαιρία. 5. Οι τέχνες κάνουν ζωντανό το γεγονός ότι ούτε οι λέξεις στην κυριολεκτική μορφή ούτε οι αριθμοί εξαντλούν ότι μπορούμε να γνωρίζουμε. 6. Οι τέχνες διδάσκουν τους μαθητές ότι οι μικρές διαφορές μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες. 7. Οι τέχνες διδάσκουν τους μαθητές να σκεφτούν δια και εντός ενός υλικού. 8. Οι τέχνες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να λένε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί. 9. Οι τέχνες μας επιτρέπουν να έχουμε την εμπειρία που δεν μπορούμε να έχουμε από καμία άλλη πηγή. 10. Η θέση των τεχνών στο σχολικό πρόγ...

Δέκα αλήθειες για την εκπαίδευση

 Οι περισσότεροι γονείς δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των παιδιών τους, καθώς είναι γνωστό ότι αυτή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σωματικών, πνευματικών και ηθικών δυνάμεων του παιδιού. Ακόμα και αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό, είναι εξίσου σημαντικό να προσέξετε σε ποιο παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο θα πάει, ποιοι είναι οι δάσκαλοι του και τελικά τι μαθαίνει εκεί. Ακολουθούν δέκα αλήθειες, που κάθε γονιός θα πρέπει να έχει κατά νου σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών του: Η εκπαίδευση οφείλει να ενισχύει τα χαρίσματα και τα ταλέντα κάθε παιδιού. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το σχολείο, είναι να τους διαβάζετε εσείς βιβλία από μικρή ηλικία Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μαθαίνει με το δικό του τρόπο και στον δικό του χρόνο. Η εκπαιδευτική διαδικασία στηρίζεται σε κανόνες, που το παιδί θα πρέπει να ακολουθεί. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν τους δείξετε κάτι, παρά όταν τους το πείτε. Η εκπαίδευση δεν περιορί...

Δέκα πράγματα που έμαθα όταν έπαψα να ουρλιάζω στα παιδιά μου.

Στο άρθρο της που δημοσιεύθηκε στους New York Times με τίτλο «Shouting Is the New Spanking»,  η  Amy McCready, οικογενειακή σύμβουλος και ιδρύτρια του συμβουλευτικού site για γονείς Positive Parenting Solution μας εξηγεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι υστερικές φωνές και τα ουρλιαχτά, έχουν αντικαταστήσει  σήμερα το παραδοσιακό «ξύλο, που βγήκε από τον παράδεισο». Οι γονείς σύμφωνα με την δόκτορα Μακ Κρίντι ταλαιπωρημένοι και με τα ενοχικά τους σύνδρομα γιγαντωμένα μέσα τους, ψάχνουν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο να επιβληθούν στα παιδιά τους. Και ενώ για τους περισσότερους γονείς σήμερα είναι αυτονόητο ότι το ξύλο ανήκει στο παρελθόν ως παιδαγωγική μέθοδος, παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν να επιβληθούν στον εαυτό τους κάθε φορά που οι μικροί μπόμπιρες αδυνατούν να πειθαρχήσουν στις υποδείξεις τους. Και καταφεύγουν στις φωνές.

Διάσπαση προσοχής Μέρος 2ο

Διάσπαση προσοχής μέρος 2ο Διαταραχή Ελειμματικής Προσοχής –Υπερκινητικότητα(ΔΕΠ-Υ) Τρόποι αντιμετώπισης για γονείς και δασκάλους Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στα κύρια χαρακτηριστικά της παραπάνω διαταραχής, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της. Σήμερα κρίνουμε αναγκαίο να εστιάσουμε στην αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ και των μαθησιακών δυσκολιών από τα κύρια ενήλικα πρόσωπα αναφοράς για το παιδί: τους γονείς και τους δασκάλους του. Για την καλύτερη κατανόηση του αναγνώστη θα δοθούν διευκρινίσεις σχετικές με τους όρους ΔΕΠ-Υ, Μαθησιακές Δυσκολίες κα στο τέλος του άρθρου. 

Διάσπαση προσοχής μέρος1

 Διάσπαση προσοχής. Διαταραχή Ελειμματικής Προσοχής -Υπερκινητικότητα: Για το παιδί με το σύνδρομο αυτό ο κόσμος μοιάζει με ένα ανοιχτό ραδιόφωνο που δεν «πιάνει» καλά τη συχνότητα με αποτέλεσμα να μεταδίδονται ταυτόχρονα διάφορα μηνύματα που τελικά είναι ακατανόητα. Πολλά παιδιά, ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου χαρακτηρίζονται από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ως «ζωηρά», «υπερκινητικά», ή «απρόσεκτα».  Τα χαρακτηριστικά αυτά μας προβληματίζουν όταν είναι έντονα και επιβαρύνουν την καθημερινή ζωή του παιδιού και τη σχολική επίδοση.